Camping Porquerolles

Een verblijf in een stacaravan, in een tent, caravan of camper in Porquerolles is simpelweg onmogelijk, aangezien er geen camping is op dit paradijselijke eiland, hoewel sommige plagerige schrijvers het hier en daar leuk vinden op internet, om de geneugten van « een stacaravan huren op een camping in Porquerolles », of om te praten over « uw kampeervakantie in Porquerolles ».

Camping La Presqu’île de Giens ligt op twee kilometer van de Tour Fondue, de aanlegsteiger voor het eiland Porquerolles, het grootste van de Gouden Eilanden (Îles d’Or), dat je kunt ontdekken na een overtocht van twintig minuten met de rederij TLV-TVM (verplicht online reserveren in het hoogseizoen). Twee ontdekkingen: de observatie van het silhouet van Porquerolles roept een krokodil op en het turkoois gekleurde water nodigt uit om te zwemmen.

bateau du

Een stukje geschiedenis over Porquerolles

Zoals Marc-René BAYLE schrijft: « Gedurende zijn lange periode is de geschiedenis van Porquerolles dicht en contrastrijk: een eiland van kolonisatie in de oudheid, dat in de moderne tijd een pion is geworden op het strategische marine-schaakbord, daarna een platform voor landbouwontwikkeling, en meer recentelijk een showcase van cultureel en ecologisch erfgoed. »

Het is onmogelijk om Porquerolles voor te stellen zonder het formidabele lot van François Joseph FOURNIER samen te vatten, een Belgische avonturier die aan het einde van de 19e eeuw fortuin maakte in Mexico (voornamelijk in de mijnbouw), en die het eiland in 1912 verwierf voor een bedrag van een miljoen en honderd francs, en bood het aan als huwelijksgeschenk aan zijn derde vrouw. Hij had daar 150 arbeiders in dienst, nam de agrarische ontwikkeling van het eiland op zich, naar het model van de Mexicaanse haciënda, door tuinbouw, citrusgewassen en wijnstokken te installeren (250 hectare werd gekapt), en zette een vloot van boten op in samenwerking met de Tour Fondue op het schiereiland Giens. Verre van zijn geest de oprichting van een camping in Porquerolles…

Village de Porquerolles

Porquerolles, een typisch Provençaals dorp

Aangekomen in de haven, gaat u richting het dorp, dat rond 1820-1825 is ontstaan, richting de Place d’Armes, omringd door platanen en eucalyptus, en zijn grote jeu-de-boulesbaan die wordt gedomineerd door de Sainte Anne-kerk, waarvan het uiterlijk lijkt op Mexicaanse religieuze gebouwen. Het is in het dorp, met uitzicht op Fort Sainte Agathe, dat de cafés, restaurants en ijssalons zijn gevestigd, evenals vele fietsverhuurbedrijven, waarmee u dit stralende eiland, dat doorkruist wordt door meer dan honderd kilometer, kunt verkennen van paden, sporen en trails. Voordat u richting de vuurtoren gaat, is een omweg noodzakelijk door de Jardin Emmanuel Lopez (met een oppervlakte van een hectare), grenzend aan het Maison de Parc (ontvangst- en informatiecentrum van het Port-Cros National Park op Porquerolles). Deze prachtige tuin brengt planten samen die zijn aangepast aan het klimaat en spectaculaire planten van over de hele wereld: Zuid-Afrika, Australië, Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië en Florida.

plage de Porquerolles

Van de camping tot Porquerolles: mediterrane wandeling tussen cultuur en landschap

De keuze aan routes tijdens deze essentiële etappe van uw campingvakantie in de buurt van Porquerolles is talrijk: sommigen bevelen de oostkant aan via de Plaine de la Courtade, om de Villa Carmignac niet te missen (15 hectare gewijd aan hedendaagse kunst, 2000 m² tentoonstelling zalen en een tuin met een vijftiental sculpturen) en het Notre-Dame-strand (in 2015 uitgeroepen tot het mooiste strand van Europa door European Best Destinations), andere zullen u bij voorrang naar het westen leiden naar de Pointe du Langoustier, met zijn witte strand en zijn zwarte strand, via Plage d’Argent en vervolgens een omweg via de Calanque du Brégançonnet.

Eén ding is zeker: u zult er geen moeite mee hebben om er even tussenuit te gaan door het eiland over te steken, landinwaarts of langs de kust, u kunt wandelen langs de wijngaarden die drie wijndomeinen vormen, en uitkomen in wilde kreken waar het goed is om uzelf te vergeten in luiheid.

Unieke, wilde en ongerepte landschappen, die het toneel zullen zijn van uw duik in het kristalheldere water van de Middellandse Zee.

Fort Sainte Agathe Porquerolles

12 plaatsen en monumenten om te ontdekken op het eiland Porquerolles :

 • De Sint-Annakerk (Église Sainte-Anne), gebouwd in 1849, een kapel die in 1929 een parochiekerk werd.
 • Fort Sainte Agathe, het oudste fort op het eiland (Romeinse tijd)
 • De Moulin du Bonheur (18e eeuw), in 2007 volledig gerestaureerd
 • De Villa Carmignac, tentoonstellingen van hedendaagse kunst en tuinen
 • Het Fort du Grand Langoustier, gelegen op 4 km van de haven, op het uiterste westelijke puntje van het eiland, gebouwd tussen 1633 en 1637
 • Fort de la Repentance, een militair bouwwerk gebouwd in de 19e eeuw, omgevormd tot een orthodox klooster met de naam Monastère Sainte-Marie du Désert in 1995
 • Fort de l’Alycastre, een militair bouwwerk gebouwd tussen 1633 en 1637 onder Richelieu
 • Jardin Emmanuel Lopez (tuin), voor liefhebbers van natuur en plantkunde
 • De vuurtoren van Porquerolles (of vuurtoren van Cap d’Arme), gelegen in het uiterste zuiden van het eiland, op 2,5 km van de haven. Het is een van de krachtigste in de Middellandse Zee
 • Wijnmakerij Domaine de La Courtade (36 ha, AOC Côtes de Provence*)
 • Wijnmakerij Domaine Perzinsky (10 ha, AOC Côtes de Provence*)
 • Wijnmakerij Domaine de l’Île (34 ha, AOC Côtes de Provence*)

*alcoholmisbruik is gevaarlijk voor je gezondheid, consumeer met mate.

Voordat u terugkeert naar het dorp voor een koele pauze terwijl u wacht op de boot die terugkeert naar uw camping in de buurt van Porquerolles, denkend aan Frédéric Mistral , die in 1906 in Paysages et Sentiment zijn liefde voor de Gouden Eilanden herhaalde, waarvan alleen al de aanblik zijn hart deed bonzen, zoals de volgende passage zo goed laat zien: « Mijn hart sprong op toen ik de mooie schaduwen zag die de eilanden van Hyères deden in de verte. Zoete dagdromen langs het zand, tijdens dagen van nog steeds blinde hoop, vlogen terug in mijn geheugen. ».